Tekst Ellen Smink
Positief denken en kijken hoe het wél kan, vormen de rode draad door de werkzaamheden van Ruth Janssen-Zantingh. “Met mijn positieve instelling en doorzettingsvermogen creëer ik kansen en mogelijkheden. Op deze manier pak je zelf de regie over je leven en ik kan uit ervaring vertellen, dat dat het leven een stuk mooier maakt!” Dat ze uiteindelijk trainer en coach zou worden, lag niet in de lijn der verwachtingen. Ruth studeerde tandheelkunde en werkte 12 jaar als tandarts. Tot ze een burn-out kreeg. “Mijn hormonen waren volledig uit balans vanwege chronische stress. Mijn cortisol (stresshormoon) was heel hoog en omdat stress voorrang heeft in het lichaam, waren een hele hoop andere stofjes niet meer voldoende aanwezig, waardoor mijn hersenen niet meer optimaal functioneerden, mijn cyclus veranderde, etc. Daarnaast kwam ik erachter dat ik fysiek best vitaal was, maar dat het me vooral ontbrak aan mentale vitaliteit. Ik miste zingeving in mijn leven en dacht vooral heel veel negatief.” Dat alles leidde ertoe dat Ruth niet meer terugkeerde als tandarts, maar zich verder specialiseerde in het vakgebied van trainer, stresscounselor en vitaliteits- en hormooncoach. “Ik wil anderen graag helpen met als uiteindelijke doel dat de alternatieve en de reguliere geneeskunde wat meer naar elkaar toe bewegen. Of in ieder geval gebruik maken van elkaars expertise. Want daar zit een groot gat tussen.”
Cirkel van invloed
Naast haar eigen vitaliteitspraktijk ‘Groei door zien’ verzorgt Ruth namens Rendement Coaching/Team Heartbeats trainingen en coachingsessies voor uiteenlopende organisaties. “Met alleen positief denken kom je er natuurlijk niet. Ik coach vooral ook vanuit vitaliteit en veerkracht. We hebben het allemaal druk en hebben allemaal een hoop op ons bordje. Hoe zorg je er nu voor dat dat niet bepalend is voor de rest van je leven? Dat heeft alles te maken met waar je je aandacht op richt. Ik kijk altijd naar waar je wel of geen invloed op hebt. Stress komt vaak voor bij wat we de ‘Cirkel van betrokkenheid’ noemen, wat betekent dat het buiten jouw eigen ‘Cirkel van invloed’ ligt. Ervoor zorgen dat de stress je leven niet gaat overnemen, heeft alles te maken met waar je je aandacht op richt. Ligt het binnen jouw bereik en is er iets wat je er zelf aan kunt doen, dan zeker doen. Zo niet, zoek hulp en schakel een hulplijn in.”
De juiste keuze
Gefrustreerd raken over het gedrag van anderen, blijkt ook een exercitie waarmee we alleen onszelf hebben. Ruth: “We hebben geen invloed op het gedrag van iemand anders. We hebben alleen invloed op hoeveel aandacht we daaraan geven. Hoe reageren we erop, welk gedrag zetten we er tegenover en hoeveel gedachten van onszelf gaan er naar toe? Je hebt altijd een keuze. Het probleem is dat we vaak kiezen voor optie A en dan graag consequentie B als resultaat willen. Zo werkt het natuurlijk niet. Ga je voor A, dan moet je ook consequentie A aanvaarden. Je mag er altijd van uitgaan dat de keuze die je maakt op het moment de enige juiste is. Misschien maak je over een uur, een week of een maand een andere keuze op basis van nieuwe informatie, maar op het moment zelf was het de juiste. Als je er op die manier naar kijkt, krijg je ook niet zo snel spijt. Ik heb ooit voor het vak van tandarts gekozen. Natuurlijk had ik me kunnen afvragen waarom ik dat heb gedaan. Die waaromvraag haalt je alleen maar naar beneden. Ik kijk liever naar wat het me heeft gebracht en wat ik er nu van kan meenemen. Als je er op die manier naar je eigen keuzes kijkt, brengt dat rust en kan je ook met meer compassie naar jezelf kijken.”
Vaste gedachtepaadjes
Hoe voorkom je nu dat je iedere keer weer vervalt in oude patronen? Ruth: “Dat is echt heel hard werken, want we hebben allemaal vaste paadjes in ons hoofd waarop we gewend zijn te lopen. Je valt dus weer snel terug in bepaald gedrag of bepaalde gedachtes. De eerste stap is dat je je daarvan bewust wordt. Dat doe je door steeds maar weer terug te kijken: wat ging goed, waar heb ik keuzes gemaakt waar ik achter sta en waar heb ik iets gedaan waar ik niet blij van werd, bijvoorbeeld confrontaties die ik misschien anders had kunnen doen. Het gaat om het nieuwsgierig zijn naar je eigen gedrag. Niet vanuit een bepaalde boosheid maar meer vanuit: wat kan ik er van leren en wat kan ik anders doen. Dat betekent steeds maar weer die spiegel naar jezelf ophouden. Zoom ook eens in op je gedachten. Zijn die helpend of beperkend? Een vraag die ik mensen vaak laat stellen is: wat kan wél? Hoe kan het wel? Als je op die manier vragen aan jezelf stelt, ga je ook op een andere manier denken. In plaats van dat je in een neerwaartse spiraal zit door negatief over iets of iemand te praten, ga je in een oplossingsgerichte modus denken.”
Goed voor jezelf
Dat ze haar kennis als vitaliteitscoach ook bij haar zakelijke trainingen gebruikt, kan niet uitblijven. Ruth: “Zet jezelf op één. Pas op het moment dat je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen. Op het moment dat je zelf genoeg energie hebt, kun je ook wat energie weggeven. Energie gaat naar alles wat je aandacht geeft en je kunt die energie maar een keer weggeven. Dus op het moment dat jij je energie constant geeft aan andere mensen, dan heb je zelf te kort. Het begint dus altijd bij jou. Het is leuk om er altijd voor anderen te zijn en voor ze te zorgen, maar uiteindelijk gaat het ten koste van je eigen gezondheid. Aan jezelf denken klinkt zo makkelijk, maar het is het niet. Het zorgt er wel voor dat je beter om kunt gaan met wat er op je pad komt. En dat je veel meer kan denken: dit is van die ander en dit is van mij. We denken altijd dat we er steeds voor die ander moeten zijn, maar is het wel jouw verantwoordelijkheid?
Deze coaches kunnen je meer vertellen over dit onderwerp
Voor verdieping kun je deze trajecten volgen
Helaas, dit verhaal heeft nog geen gerelateerde trajecten.